Familjen Edlunds hemsida - Resor

    Dag 1 - Göteborg → Kairo, Egypten

Våra alarm på mobiltelefonerna började göra väsen av sig kl. 04.00 denna fredagsmorgon och påtalade att det var dags att stiga upp. Något efter tidsschemat åkte vi mot Landvetter flygplats. På vägen till flygplatsen föll ett ymnigt snöfall. Efter en halvtimmas bilfärd var vi framme vid Landvetter flygplats. Vi gick in i inrikesterminalen.

Efter sedvanlig incheckning och säkerhetskontroll boardade vi planet till Stockholm och Arlanda som lyfte programenligt vid kvart i sju. En timma senare landade vi på ett mycket grått och tråkigt Arlanda. Vi hämtade våra resväskor på bagagebandet och rullade bort mot utrikes­terminalen Sky City eller terminal 5 som den också kallades.

Efter ny incheckning och säkerhetskontroll kom vi in i utrikesterminalen. Där gick vi runt bland affärerna innan vi begav oss bort mot gate 66. Gate 66 låg en bra bit bort och det tog på krafterna att gå dit. När vi väl kontrollerat var gaten var satte vi oss ner vid ett fik och köpte varsin kaffe och macka för dyra pengar.

Kl. 11.00 lyfte flight SK7875 från Arlanda med destination Kairo. Flygturen tog lite drygt 4,5 timmar och kl. 16.30 lokal egyptisk tid landade vi på Cairo International Airport. Inför landningen lade vi märke till att det var väldigt disigt och sikten var starkt begränsad. Det påstods att det var en kombination av smog och en annalkande sandstorm. Det mest uppseendeväckande under flygresan var att kabinpersonalen frågade om det fanns någon doktor ombord.

När vi landat gick vi med raska steg mot bagagebandet. Vi gjorde ett kortare stopp hos en representant från Misr Travel som delade ut våra visum för inresan till Egypten. Sen kunde vi gå och hämta våra resväskor. Samma representant för Misr Travel samlade ihop oss åtta som skulle göra rundresan i Egypten och Jordanien med Jambo Tours. Vi gick igenom passkontrollen i gemensam trupp och mötte upp vår guide.

Samtidigt som solen var på väg ner lämnade vi terminalen och gick mot vår minibuss. Vi åkte genom Kairos hetsiga och intensiva trafik till vårt hotell. Hotellet hette Cairo Marriott Hotel & Omar Khayyam Casino och låg på ön Gezira mitt i Nilen. Vi fick vänta en stund på att komma in på hotellets lilla parkeringsområde. Det var stora bussar skulle vända inne på området och orsakade ett smärre trafikkaos signerat Egypten. Innan vi var framme vid entrén hade vår minibuss fått sig en liten plåtskada efter närkontakt med ett staket. En annan buss blev av med en backspegel. När väl bussen hittat en plats att parkera på fick vi komma in via en mindre entré på sidan av hotellet. Allt bagage scannades och vi fick gå genom en metallbåge. Precis som på alla flygplatser.

Efter en lång och omständlig incheckning fick vi tillslut ett rum. Vi blev tilldelade rum 3054. Innan vi skildes åt bestämde vi att vi skulle ses i restaurangen vid åtta för att äta gemensam middag. En välklädd man från hotellpersonalen fick gå den långa rundan för att visa oss var rummet låg. Rummet visade sig hålla hög klass. Våra resväskor kom två omgångar till vårt rum. Den sista resväskan kom strax före åtta så det blev lite bråttom på slutet.

Vi kom några minuter sent till middagen men det gjorde inget då vi inte var sist. Middagen var en trerätterssupé. Ockrasoppa till förrätt, kyckling med ris till huvudrätt och fruktsallad till efterrätt. Allt smakade gott. Under middagen fick vi även en första möjlighet att lära känna våra medresenärer samt vår guide.

Efter maten gick vi ut och satte oss på hotellets stora gård och drack varsin kopp kaffe. Klimatet var som svensk sommar så vi frös inte.

Efter ett tag började John Blund kalla på uppmärksamheten då det hade varit en lång dag. Vid kvart över tio återvände vi till hotellrummet. Vi somnade vid halv tolv i våra stora och breda sängar.