Familjen Edlunds hemsida - Resor

    Dag 4 - Nattåg → Aswan

Vi vaknade till vid sjutiden på morgonen och trodde att vi snart var framme. Enligt tidtabellen som vi hittat i Lonely Planet skulle vi vara framme i Aswan vid åttatiden. Vi gjorde oss beredda på frukost som skulle serveras en timme före ankomsten till Aswan. Då vi märkte att vi passerade Luxor när vi nästan skulle varit framme i Aswan misstänkte vi att tåget var något försenat. Misstankarna stämde och den beräknade ankomsttiden ändrades till 11.00, d.v.s. tre timmars försening. Således hade vi kunnat sova en stund extra.

Halv nio fick vi frukosten serverad efter det att tågvärden gjort världens snabbaste bäddning från sovkupé till ”vanlig” kupé. I jämförelse med gårdagens generösa och väl tilltagna middag var frukosten desto mer spartansk. Vi blev trots allt mätta.

10.45 stannade tåget i Aswan. Vi blev hämtade av lokala guider i en minibuss som körde oss till vår kryssare. Det var nya regler ombord som inte tillät incheckning före kl. 12.30. Således fick vi en och en halv timma över. Fram till halv ett fick vi en härlig och avkopplande segeltur på Nilen i en felucca. Vi njöt av lugnet på Nilen och av den varma och skinande solen.

Kvart över tolv fick vi tillträde till vår hytt på M/S Alyssa. Vi fick rum nr 324 på C-deck längst bak i båten. Hytten var rymlig och trevligt inredd. Pricken över iet var det stora panoramafönstret med utsikt över Nilen.


M/S Alyssa.

Halv ett serverades en lunchbuffé två trappor ner på A-deck. Det fanns mycket att välja på så vi blev mer än mätta.

En timme senare startade dagens guidning. Vi hoppade in i en väntande buss, som var alldeles för stor för vår lilla grupp, och åkte söderut. Först passerade vi den gamla dammen som färdigställdes 1902 och sen kom vi fram till Höga Dammen som färdigställdes 1971. Dammen reglerade vattenflödet i Nilen så man inte fick några översvämningar längre. Söder om dammen hade den konstgjorda sjön Nassersjön bildats där bl.a. alla Nilenkrokodiler fanns.

När vi tagit några kort hoppade vi in i bussen igen och åkte norrut en bit. Vi skulle besöka Philaetemplet som låg mellan dammarna. Philaetemplet började uppföras på 300-talet f.Kr. men var till de största delarna uppförd under ptolemaiska dynastin av bl.a. Ptolemaios II. När egyptierna byggt klart den gamla dammen i början av 1900-talet hamnade Philaetemplet under vattnet stora delar av året.


Philaetemplet.

För att rädda templet flyttades det 2 000 år gamla templet, bit för bit (eller sten för sten), till en närbelägen ö som hette Aqilkia. Ön Aqilkia låg c:a 20 meter högre än Philae och så högt gick aldrig vattennivån. Eftersom templet låg på en ö fick vi således åka motorbåt dit. Vi fick en guidad rundtur i templet avslutade med en rundvandring på egen hand.

Vid fyratiden tog vi båten tillbaka till fastlandet där vi återigen hoppade på bussen. På vägen tillbaka till vår kryssare stannade vi till vid Den ofullständiga obelisken. Vi fick bara en skymt av obelisken genom stängslet så vi fortsatte snart mot båten.

Vi kom tillbaka lagom till båten för Afternoon Tea. Afternoon Tea serverades på soldäck varje dag vid halv fem. Vi tog varsin kopp kaffe och njöt av klimatet och såg när solen gick ner bakom bergen på västbanken. Kvart över fem gick vi ner till hytten och tog igen oss.

Vid halv åtta hade vi gjort oss redo för middag. Vi gick ner de två våningarna till restaurangen och anslöt till de andra i ressällskapet. Middagen, som var buffé, hade för dagen inriktning mot fisk.

Efter middagen samlades vi i Dr Livingstones Lounge Bar för att bl.a. få se magdans och en dansande dervisch. Varken magdansösen eller dervischen övertygade speciellt. Helt plötsligt packade de ihop sina saker och försvann utan att vilja ha några pengar. Högst ovanligt!

Vi rundade av kvällen vid tiotiden och drog oss tillbaka. En halvtimme före midnatt släckte vi lamporna och sa god natt. Men natten blev allt annat än god. Under natten flyttades båten och när maskineriet drog igång lät det som om vi bodde i maskinrummet. Det blev lite bättre efter en stund. Vid fyratiden på morgonen drog det igång igen då båten lämnade kajen och styrde kosan norrut på Nilen. Vi plockade fram öronpluggarna och försökte sova vidare.