Familjen Edlunds hemsida - Resor

    Dag 4 - Jaipur


Strax efter tio lämnade jag och guiden Jantar Mantar och gick mot City Palace som bara låg ett stenkast bort. City Palace var maharadjans boning där en del av området var upplåtet till turism. Maharadjan var hemma då båda de trekantiga flaggorna var hissade. När entréavgifter var betald fick jag se tre olika delar; textilmuséet, vapenmuséet och slutligen en konstnärs­galleria. Däremellan hann vi med en liten indisk dockteater.


Sarvatobhadra vid City Palace.

Det som retade mig var att vakterna i City Palace hela tiden ville lura mig på pengar. Uppvisning i hur man snurrar på sig en turbanliknande huvudbonad och medverkan vid fotografering ville de ha betalt för. Jag betalade inga större summor men det retade mig. Dessutom fanns det skyltar med stora bokstäver vid entréerna som sa att man inte fick ge vakterna pengar. Till vilken nytta då?


Pengagalna indier vid City Palace.

Klockan hade blivit halv ett när vi lämnade City Palace och siktade in oss på lunch. Vi satte oss i bilen och guiden lotsade mig till en restaurang i stadens utkant. Trots att jag insisterade att bjuda både chauffören och guiden till lunchen fick jag, som vanligt, äta min mat själv. Lunchen bestod inte helt oväntat av kyckling och ris. Kycklingen var dock tillredd på rajasthanskt vis. Det smakade riktigt bra. Inte så kryddigt! Men helt klart var detta också en turistfälla då det nästan uteslutande var västerlänningar som satt och åt. Dessutom gick det omkring en indier mellan borden och spelade på ett underligt instrument med endast en sträng. Givetvis ville han ha betalt för sin musikprestation.Diwan-i-Am vid Amber Fort.

Efter rundturen tog vi bilen och tog sikte på Jaipur. På vägen gjorde vi två stopp. Först stannade vi till vid en marknad där jag köpte juveler och tyger till Agneta. Andra stoppet var kortare och innehöll bara fotografering av Jal Mahal (Water Palace). Jal Mahal en byggnad som var belägen ute i ett träsk.

Vägen tillbaka till hotellet blev en omväg då gatorna i Pink City (Old City) var avstängda för biltrafik p.g.a. festligheter. Ungefär halv sex var vi tillbaka utanför hotellet. Jag gav guiden 400 Rs i dricks för väl genomfört arbete och gav samtidigt chauffören ledigt för kvällen.

Efter en och en halv timmes avslappning på hotellrummet gick jag ut på stan för att hitta ett internetcafé. Vid det närbelägna shoppinghuset hittade jag vad jag sökte. Så mycket kafé var det kanske inte direkt men uppkoppling mot Internet hade de i alla fall. Jag skrev några mail om de senaste dagarnas äventyr.

När jag surfat klart gick jag tillbaka till hotellet. Men jag gick inte upp till hotellrummet utan tog hissen till restaurangen på 14:e våningen. När jag väl blivit tilldelad ett bord och satt mig tillrätta fick jag två otrevliga överraskningar. 1. Restaurangen serverade endast vegetariska rätter. 2. Restaurangen serverade inga alkoholhaltiga drycker. Jag fick hålla god min och beställde en vegetarisk rätt med ris, naan och faitas till. Det som gjorde nerköpet till ett någorlunda uppköp var att tornet roterade. Det var bara golvet där man satt och åt som roterade. Centrumkärnan och fasaden rörde sig inte. Ungefär en timma tog det för golvet att rotera ett helt varv. När jag var färdigäten och betalt notan hade det gått en timme och jag gick ut i exakt samma vinkel mot hissarna som när jag kom.

Jag var tillbaka på hotellrummet vid niotiden och slappade framför TV:n ett tag.