Familjen Edlunds hemsida - Resor

    Dag 5 - Jaipur → Agra

Denna morgon vaknade jag en stund före klockan ringde men låg ändå och drog mig tills klockan ringde vid åtta. Gårdagens godkända frukost uppfylldes även denna morgon men det svaga kaffet drog ner helhetsbetyget.Hawa Mahal.

När jag tagit mina bilder hoppade jag in i bilen igen och vi fortsatte vår färd mot Agra. När vi lämnade Jaipur bakom oss hade klockan slagit tio. Tiden och vägen fram till lunch kan man säga var helt i enlighet med den indiska trafikkulturen, d.v.s. med galna omkörningar, nötkreatur, vägarbeten m.m. i en salig röra. Jag satt mest hela tiden beredd med kameran att plåta roliga och udda saker längs vägarna.

Halv ett stannade Sushil till vid ett lunchställe som inte helt oväntat var välbesökt av främst västerlänningar. Menyn var dessvärre rätt så torftig så jag beställde en klassisk Chicken Tandori med ris. Maten smakade sådär och servicen var minst sagt usel. Istället för att jag skulle få frågan om jag ville beställa kaffe kom notan in. Jag betalade notan och mötte upp Sushil utanför restaurangen.

Efter en timmes bilkörning stannade Sushil bilen vid vägkanten och rusade ut. Vad han egentligen gjorde på utsidan såg jag inte eftersom han dolde sig för alla vinklar och speglar. Men jag misstänkte att han inte mådde bra. Efter ett tag återkom Sushil till bilen. Han såg medtagen ut men sa absolut ingenting om varför han stannat. Under den fortsatta bilresan sas det inte så mycket.


Först löste jag entrébiljett till Palaces & Pavilions och gick runt där i ungefär en timme. Alla byggnaderna var byggda i röd sandsten. Efter rundvandringen vid Palaces & Pavilions förflyttade jag mig ett par hundra meter till moskéområdet Jama Masjid. Vid den ena entrén satt det indier som mot betalning skulle vakta min skor. Man fick inte ha skor på sig i moské­området. Jag ville inte bli lurad på mina skor så jag vände på klackarna och hittade en större och mer imponerande entré runt hörnet. Jag tog av mig skorna och la dem i ryggsäcken innan jag äntrade moskéområdet.


Birbal Bhavan vid Fatehpur Sikri.


Jag vilade mig en stund innan jag vid halv åttasnåret gav mig ut på stan för att få något att äta. Siktet var sedan tidigare inställt på Pizza Hut som låg ett stenkast från hotellet. På den korta vägen till restaurangen fick jag vifta bort flera indier som erbjöd både den ena och den andra ”gratis”-tjänsten. Efter ett kort tag upplevde jag en av indierna som hotfull då jag tackade nej till hans erbjudanden. Otrevligt! Jag lyckades värja mig och äntrade tillslut Pizza Hut. Jag åt en pizza med kyckling och ananas eftersom nötkött inte serverades i Indien. Till pizzan drack jag två små Kingfisher. Kalaset gick på 405 Rs (70 kr) inklusive en kopp kaffe. Prisvärt!

Vid niotiden var jag tillbaka på hotellrummet. Jag var trött och jag låg bara och slötittade på TV. Jag nickade till då och då mellan den indiska landhockeyn och den engelska fotbollen.

Under natten stördes nattsömnen flera gånger av den ljudliga trafiken. Dåligt ljudisolerade väggar och fönster gjorde att jag upplevde det som om trafiken gick rakt igenom hotellrummet.