Familjen Edlunds hemsida - Resor

    Dag 15 - Potosi

Vi vaknade vid sju.

Klockan åtta samlades nästan alla för att få en guidad tur i silver- och tenngruvorna i Cerro Rico. Vi åkte med buss till ett ställe där vi bytte om och fick låna regnkläder och hjälmar. Vid nästa stopp blev vi försedda med ficklampor.

Efter en kortare färd upp för berget stannade bussen utanför en "kiosk" som sålde gruvarbetargodis. T.ex. dynamit, kokablad, 96-procentig sprit, starka cigaretter samt kex. De flesta köpte var sin "gottepåse" med dynamit, kokablad och cigaretter. Gottepåsarna överlämnades som gåvor till gruvarbetarna. Efter inköpen åkte bussen högre upp på berget till platå på 4 500 meters höjd. Där arrangerade guiden två laddningar som detonerade på behörigt avstånd. Smällarna var mycket kraftiga trots avståndet.

Efteråt åkte vi med bussen ner en bit för berget till den gruvingång vi skulle äntra. Gruvan hette San Miguel. Väl inne i gruvgångarna gick vi mestadels i ett led och fick gång på gång huka oss för att inte slå i huvudet "i taket". Första anhalten var en gruvgång där det arbetades i trots att det var långfredag och alla skulle vara lediga. Flitigt!


Göteborgare i boliviansk gruva.

Efter diverse strapatser gick vi längre och längre ner i gruvan. Längst in i en gruvgång satt en staty av djävulen. Djävulen skulle bitkas med 96-procentig sprit, kokablad och cigaretter. Spriten hälldes på hornen och antändes. Kokabladen spreds ut i gången framför djävulen. Djävulen påstods vara gift med moder jord. Detta medförde att inga kvinnor fick arbeta i gruvorna.

Efter "ceremonin" fortsatte vi till ett annat gruvsystem utan att gå ut ur gruvorna. Vi var som lägst åtta nivåer under ingången. Efter två timmar nere i gruvorna såg vi äntligen dagsljuset igen.

Vi blev körda tillbaka till hotellet efter det att vi lämnat tillbaka den lånade utrustningen. Guiden som skött sitt ämbete väl fick lite dricks av oss.

Vi sammanstrålade vid kvart i två för att hitta något att äta. De flesta restauranger hade stängt men tillslut hittade vi en öppen restaurang. Vi beställde var sin femrätterslunch med tonfisk, pastasoppa och kyckling. Rätt fyra och fem blev vi inte serverade eftersom restaurangen skulle stänga. 12 bolivianos (12 kr) kostade kalaset per person. Efter maten gick vi och kollade på marknaderna i närheten. Jag köpte en lamaluva på för 15 bolivianos (15 kr).

Strax efter åtta gick vi till samma ställe som kvällen innan för att käka middag. Enda skillnaden var att restaurangen hade fått in lamakött.