Familjen Edlunds hemsida - Resor

    Dag 26 - Inkaleden dag 2 (Huayllabamba - Paqaymayu)

Vaknade kvart i sju av att bärarna kom till tältet med varmt te. Dagens väder var klart fast kallt. Frukosten serverades vid sju och bestod av frallor med marmelad, vaniljgröt, pannkaka med sylt samt kaffe eller te. Innan vi gav oss iväg presenterades personalen (guider, bärare kockar m.m.) för oss. Efter detta blev det omvänt vi som fick presentera oss för personalen. Vi kom iväg vid kring åtta.

Ganska omgående började stigningen och inom kort kom vi fram till en kontrollstation där de som ville fick sina pass stämplade. Eftersom solen börjat visa sig blev det varmare och många övergick till lättare klädsel. I princip var det stigning hela vägen fram till det att vi kom upp till det första passet (av tre) som hette Abra de Warmiwañuska (Döda kvinnans pass).


Trappsteg med varierande steglängd och steghöjd.

Vid tiotiden blev det ett kortare stopp med te och popcorn vid Llulluchapampa. Därifrån kunde man se de återstående 350 höjdmetrarna upp till Döda kvinnans pass.

Stigningen i kombination med den tunna luften gjorde att man inte tog många steg i taget utan att pausa.

Vid strax efter klockan ett nådde vi äntligen Döda kvinnans pass som enligt skylten låg på 4 215 meters höjd.


Stolt kille på 4 215 meters höjd.

Efter en välbehövlig vila började vi vandringen ner mot campingen Paqaymayu strax före två. Från Döda kvinnans pass ner till Paqaymayu var det bara nerför. Vid kvart över tre kom vi fram till campingen. Andra dagens vandring var 12 km lång och började på 3 000 meters höjd och via en topp på4 215 meters höjd slutade på 3 500 meters höjd.

Vi kom precis lagom till lunchen som serverades tämligen omgående till oss som kom lite efter de övriga. Lunchen bestod av soppa, lamakött med ris och papas fritas.

Efter lunchen blev det en timmas vila i tältet innan det var dags för te vid halv sex i "långtältet". Till teet serverades som tidigare popcorn och kex. Vi satt kvar i "långtältet" och spelade kort fram tills middagen serverades vid åttasnåret. Middagen bestod av spaghetti och köttfärssås till huvudrätt och plommon i choklad till efterrätt.

Efter all mat gick vi följa efter vandrare med ficklampor tillbaka till vårt tält, då vi glömt ficklamporna i vårt tält. Eftersom vi var ganska nära ekvatorn blev det mörkt tidigt och mycket fort. Tack vare att det inte fanns några ljuskällor (städer m.m.) i närheten kunde man se hela södra halvklotets stjärnhimmel.

Läggdags i tältet blev det redan vid halv tio.