Familjen Edlunds hemsida - Resor

    Dag 11 - Zanzibar Town

Vi hade fixat väckning till åtta men låg och drog oss så pass länge att vi missade frukosten. Vi försökte istället få struktur i våra resväskor. Vid halv elva var vi klara och lämnade hotellet. Första anhalten blev ett internetcafé där vi förutom kollade kontoställningar även säkerhets­kopierade våra minneskort till kamerorna. Allt gick i ett långsamt tempo och vi lämnade inte internetcaféet förrän efter tolv.

Nästa anhalt på vår rundvandring var den gamla slavmarknaden. Vi hade spanat in en tavla på stadsrundturen dagen innan. Vägen dit blev längre än beräknat då vi gick vilse i gränderna. När vi till slut kom fram gick vi in i en byggnad nära kyrkan och köpte vår tavla med masaimotiv för 20 dollar (130 SEK) utan prut.

När tavelköpet var avklarat hade klockan blivit så pass mycket att vi började bli hungriga. Vi hade läst om Restaurang Moonsoon i Lonely Planet så vi styrde kosan dit. Normalt brukade restaurangen ha utsikt mot havet men eftersom det pågick ombyggnadsarbeten av Forodhani Garden så såg vi inget av havet, tyvärr. Vi käkade kyckling swahili med ris. Smakade bra. Efter maten gick vi en liten kortare runda innan vi hamnade på Africa House för att få en vätskepaus. Vi köpte varsin Pina Colada och njöt av både drinkarna och den fantastiska utsikten.


Lonely Planet i fokus på Africa House.

Efter en dryg timma lämnade vi Africa House och tog sikte på Gizenga St. Gizenga St. var en gränd med många små affärer. Vi började shoppingen i ett litet supermarket med att köpa solskyddskräm faktor 40 samt lite dricka och tilltugg. Nästa punkt i shoppingschemat var att välja ut en av de otaliga souvenirbutikerna för att om möjligt kika på smycken utan att bli ”överfallen”. Till slut valde vi en butik som såg bra ut. Vi hittade sex fina halsband som vi prutade ner till 37 000 Tsh (194 SEK). Efter denna gastkramande affär tog vi sikte på hotellet. Vägen tillbaka till hotellet blev lång och krokig då vi skulle gena genom gränderna. Men som man alltid har sagt: ”Genvägar äro senvägar”. Vi upptäckte att vi var vilse först när vi kom fram till marknaden. Marknaden låg på andra sidan stan sett ur hotellets perspektiv. Vi studerade kartan i Lonely Planet för att om möjligt slippa gå runt hela staden för att komma till hotellet. Om vi gick rakt västerut skulle vi komma till hotellet. Någon i det två personer stora sällskapet kom på den lysande idén att följa solen som just var på väg att gå ner i väster. Dessvärre lyckades det inte så bra för vi kom tillbaka till den plats på Gizenga St. som vi var vid en timma tidigare. Ridå! Vi tog det säkra före det osäkra och tog ”den vanliga” vägen tillbaka till hotellet. Vid sextiden var vi äntligen tillbaka på hotellet.

Vid åtta hade vi slickat våra sår och gick ut på stan för att hitta en bra restaurang. Vi siktade in oss på Restaurang Mercury’s, som låg vid vattnet på ett behagligt avstånd från hotellet. Namnet Mercury var taget efter Queens sångare Freddie Mercury som var född på Zanzibar 1946. Vi upptäckte att några av våra reskamrater redan hittat ett bord och vi satte oss på bordet bredvid. Vi beställde Faitas med kyckling på zanzibariskt vis. Vi avslutade med en kopp starkt kaffe innan vi styrde kosan mot hotellet.