Familjen Edlunds hemsida - Resor

    Dag 6 - Luxor

Lika tidig väckning som dagen innan, d.v.s. 05.30 och lika tidig frukost som dagen innan, d.v.s. 06.15. Vid sju gick vi i samlad trupp till den lilla motorbåten som skulle transportera oss över Nilen till västbanken. Anledningen till att vi åkte båt var för att tjäna tid. Om vi skulle åkt buss hade vi behövt åka några mil extra för att nå den närmaste bron över Nilen. När vi anlände till västbanken stod en buss och väntade på oss.

Bussen körde oss till Konungarnas dal. Vi åkte den sista biten till entrén i små vagnar med ett eldrivet fordon längst fram. Strax före halv åtta hade vi passerat vändkorset och var inne på området. Vi fick all nödvändig information om dalen innan vi fick besöka gravarna. Konungarnas dal användes som gravplats från 1550-1069 f.Kr. Hittills hade man hittat 62 gravar i Konungarnas dal och den senast upptäckta graven var Tutanchamuns grav som hittades 1922.

I biljettpriset ingick besök i tre gravar. Först besökte vi Ramses IV:s grav (farao 1153-1147 f. Kr.) och sen Ramses IX:s grav (farao 1126-1108 f. Kr.) innan vi avslutningsvis, efter en mödosam klättring uppför en brant trappa, besökte Thutmosis III:s grav (farao 1479-1425 f. Kr.). Det var en fantastisk upplevelse att få se flera tusen år gamla och i vissa fall oerhört väl bevarade målningar. Det var mycket varmt i gravarna så det gick åt mycket vatten.

När vi kände oss nöjda med besöken i gravarna återvände vi till bussen via det lilla gummi­hjuls­försedda tåget. För att nå bussen var vi tvingade att passera ett område med försäljare. Vi ignorerade alla påträngande försäljare och gick in i vår buss. Bussen körde till Hatshepsuts dödstempel som inte låg långt ifrån Konungarnas dal. Även här fick vi åka ”tåg” en liten bit. Skillnaden mot tidigare vara att loket denna gång var en traktor.

Dödstemplet var till stora delar återuppbyggt från slutet av 1800-talet och framåt efter ha varit raserat i flera tusen år. Hatshepsuts dödstempel, som uppfördes kring 1450 f. Kr. förstördes olika delar och i olika omgångar av Thutmus III, Akhenaten och slutligen av de kristna. Vi fick inte gå in i templet utan vi fick en guidad tur ute i den stekande solen. Efter en kortare rund­vandring på egen hand återvänder vi till bussen. Även här tvingades vi att passera ett stort antal påträngande försäljare innan vi kunde hoppa in i vår svala buss.


Hatshepsuts dödstempel.

Vi gjorde två kortare stopp på vägen mot Luxor. Första stoppet var vid ett tidigare bostads­område som låg på motsatta sidan av berget där Konungarnas dal låg. I bostadsområdet bodde tidigare arbetarna som byggde och smyckade faraonernas gravar.

Andra stoppet var vid Memnons kolosser. De 18 meter höga kolosserna var det enda som återstod av ett tempel­område som troligen var störst i hela Egypten. Kolosserna stod vid entrén till tempelområdet. Vi stannade bara i några minuter och tog kort på oss och Memnonstoderna i bakgrunden.

Sen fortsatte vi med bussen längs Nilen tills vi nådde en bro så vi kom över på östbanken. Halv ett var vi inne i Luxor och stannade till vid Karnaktemplet. Karnaktemplet var ett stort tempelområde som började uppföras c:a 2 000 år f. Kr och sträckte sig över ett 2 km² stort område. Eftersom vi skulle se en ljusshow senare samma kväll lade vi inte så mycket tid där just då. Vi återvände till båten och åt en försenad lunchbuffé. Efter lunchen tog vi en kortare vilopaus i hytten.

Halv tre återsamlades vi och åkte till Luxortemplet. Luxortemplet uppfördes av Amenhotep III (1380-1352 f. Kr.) och Ramses II (1279-1213 f. Kr.).Vi fick även här en guidad rundtur bland tempelruinerna och alla statyerna av Ramses II under en timmas tid.

Vid halv fyra lämnade vi Luxortemplet och siktade in oss på souken (basarområdet på arabiska). Vi gick in till ett affär som hette Aladdin’s Hule och som förutom krimskrams även sålde mattor och tyger. Vi blev anvisade ett rum där personalen serverade gratis! förfriskningar samtidigt som en av innehavarna gjorde stor show av att visa upp sina mattor. Under en femton minuter lång show fick vi skratta gott många gånger. Vi köpte tre shalar och en musmatta för 360 EGP (520 SEK) och lämnade Aladdin’s Hule med mungiporna uppåt.

Vi fortsatte att promenera genom souken. När vi gått igenom hela gatans längd hade klockan blivit nästan fem och vi tog en taxi tillbaka till båten. Det blev ganska trångt då vi var nio personer i bilen. Resan, som inte tog mer än ett par minuter, kostade totalt 25 EGP (36 SEK).

Vi gjorde en avstickare på vägen till båten på Metropolitan Restaurant & Café. Restaurangen låg vid kajen och hade begränsad havsutsikt då det låg båtar i vägen. Vi beställde den udda kombinationen cappuccino och vitlöksbröd.

Vid sexsnåret återvände vi till vår hytt på Alyssa och gjorde oss i ordning för kvällens aktiviteter. Exakt 19.05 träffades vi i receptionen och blev bokstavligt talat bussade till Karnaktemplet. Vi var nära nog först på plats och vi ställde oss längst fram vid repet. Vid 20.00 efter tre kvarts väntan startade showen som var en kombinerad historieberättelse och ljusshow. Efter många faraoner och ljusspel avslutades showen vid en bassäng.

Vi var tillbaka på båten vid halv tio och åt en något sen middag, som för en gångs skull inte var buffé. Efter middagen drog vi oss tillbaka till hytten och började packa ihop våra väskor. Vi somnade till oljudet från maskinrummet någon gång efter elva.